Folkölsförsäljning, anmälan eller avregistrering

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Om du vill sälja eller servera folköl som har en alkoholhalt mellan 2,25 och 3,5 procent måste du först göra en anmälan till miljö- och byggförvaltningen. Här kan du både anmäla och meddela att du upphör med försäljningen/serveringen. Du får bara sälja/servera folköl till personer över 18 år.

I anmälan lämnar du de uppgifter som kommunen behöver för sin tillsyn. Till anmälan ska du bifoga ett program för egenkontroll. Där beskriver du bland annat vilka rutiner du har för att kontrollera kundernas ålder och hur du organiserar verksamheten när du har unga anställda. Du kan välja att bifoga egenkontrollprogrammet digitalt i e-tjänsten eller skicka in det per post. Du bör även ha en kopia av programmet för egenkontroll på försäljningsstället.

Sälja folköl i butik

För att du ska kunna sälja folköl i din butik måste kunden kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter. Att bara sälja kiosksortiment som exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker inte. För att få sälja folköl i butik måste din verksamhet vara registrerad som livsmedelsverksamhet hos miljö- och byggförvaltningen.

Servera folköl

För att få servera folköl måste du kunna erbjuda mat under hela serveringstiden. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur. Det ska också finnas ett sortiment av lättdrycker, exempelvis lättöl, läsk och vatten. För att få servera folköl måste din verksamhet vara registrerad som livsmedelsverksamhet hos miljö- och byggförvaltningen.

Avgift

Du betalar avgift för handläggning och tillsyn.

Mer information

Mer information om tillsyn och regler i alkohollagen.

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa